STEPHEN JACQUES – PRAYERS FOR AN ORANGE CAT

Artiest info
Website - bandcamp
facebook
 

Het is soms verrassend om te lezen wat bepaalde muzikanten professioneel deden alvorens zich volop op het creëren van muziek en platen te storten. Zo was de Amerikaanse singer-songwriter Stephen Jacques uit Richmond, Virginia tot 2010 actief als bouwkundig ingenieur tot hij besloot om zijn kans als muzikant te wagen. Het resultaat daarvan is meer dan twaalf soloalbums met liedjes in de indie folkstijl en het alternatieve rockgenre, naast een parallel lopende carrière als acteur en presentator van een televisieshow.

Minder dan één jaar geleden schreef ik op deze pagina’s een recensie over zijn album “Groove Atlantic-O”, de opvolger van zijn album “Send Them Love” uit 2022 en zijn eind 2021 uitgebrachte plaat “Soul Hydraulics” (het bouwkundige aspect zal allicht nooit uit het hoofd van een ingenieur verdwijnen). Nu hebben we hier echter alweer een nieuw album van Stephen Jacques in de vorm van een nieuwe tien nummers tellende plaat die “Prayers For An Orange Cat” als wat bizarre titel kreeg.

Ook nu kon deze muzikant net als voor zijn vorige albums alweer een beroep doen op de bekende singer-songwriter en multi-instrumentalist Steve Albini als producer van zijn nieuwe plaat. Die werd in het verleden geroemd omwille van zijn werk als producer van meer dan duizend albums van grote artiesten zoals o.a. PJ Harvey, ‘Nirvana’, ‘Pixies’ en Robert Plant. Minder goed nieuws is echter dat diezelfde Steve Albini op 7 mei 2024 in Chicago plotseling aan de gevolgen van een hartaanval is overleden op 61-jarige leeftijd. Deze nieuwe plaat van Stephen Jacques die in Albini’s ‘Electrical Audio’-studio in Chicago werd opgenomen was dus één van diens allerlaatste realisaties.

Stephen Jacques zong en speelde op gitaren bij deze plaatopname en hij werd daarin bijgestaan door Jason Narducy op basgitaar, Chris Siebold op lap steel en gitaren, Vijay Tellis-Nayak op piano en keyboards en Gerald Dowd op drums en percussie, terwijl zangeres Jennifer Hall voor de backing vocals bij de nummers tekende. De eerste single uit dit album is het op de bijgaande video te horen liedje “Sometimes Love Is Not Enough”, een mooie ballad die typerend is voor het werk van Stephen Jacques.

Hoewel zijn alt.rocknummers “Media Puppets”, “Fisherman Of Ireland” en “Do You Have A Jet” er allemaal wel mogen zijn, gaat onze voorkeur toch vooral uit naar de ballads die Stephen Jacques op zijn platen opneemt. Op dit nieuwe album zijn dat de nummers “Sometimes Love Is Not Enough”, “When Will The Love Start”, het akoestische “Unsaid Poetry” en onze twee favoriete songs “Oslo Street Beat” en het albumafsluitende “Law Man River’s Edge”.

(valsam)